• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Forum Konuları -> Memeliler çoğunlukla eşeysiz üreyebilseydi ne olurdu?
editor
29/03/2016
12:36
Dr. Hakan Özörnek konuyla ilgili yaptığı açıklamaya göre:

SPERMSİZ ÜREME

''Temmuz ayı başında Londra’da yapılan Avrupa Üreme Sağlığı Kongresi’nde ana başlıklardan biri cinsiyetten bağımsız üremeydi. İki kadının ya da iki erkeğin üremesi felsefesi üzerine bir seminer düzenlendi. Bu seminerde lezbiyen ya da homoseksüel evliliklerde çocuk sahibi olmak mümkün mü? konusu üzerinde duruldu. Tabi ki tıp, pek çok farklı yöntem ve çalışmanın gerçekleşmesine imkan tanıyabilir ancak “imkanın olması her şeyin yapılabilir olduğu anlamına mı gelmeli” sorusuna Avrupalı meslektaşlarımızla birlikte yanıt aradık. Klinik olarak iki yumurtanın birbiriyle döllenmesi üzerine yapılan araştırmalar var. Teknik olarak da mümkün. En basit anlatımla, yumurta bir dış kabuk ve bir çekirdekten oluşuyor. Bir yumurtanın çekirdeğini çıkarıp, diğer yumurtaya naklettiğimizde kabuk içinde iki çekirdek elde ediyoruz. Döllenmeyi başlatabilmek için de hafif bir elektrik akımı kullanılıyor. Bu elektrik akımı ile çekirdekler harekete geçiyor ve birleşiyor. Bu şekilde bölünme başlamış oluyor. Sonrası normal embriyo gelişimi şeklinde devam ediyor. Teorik olarak aynı yöntemle iki spermin birleştirilmesi de mümkün. Tabi yine bir yumurtaya ihtiyaç olacak. Çekirdeği alınmış 2 sperm hücresi, çekirdeği çıkarılmış bir yumurtaya nakledilebilir ve yine hafif bir elektrik akımı ile çekirdeklerin birleşmesi mümkün olabilir.'' dedi.
Kaynak:Habertürk haber sitesi

editor
11/03/2016
13:16
Partenogenetik üreme,fertilize olmamış ovumdan bir organizma üretilmesidir.
Üreme biliminde önemli bir dönüm noktası olarak 2004 yılında ilk canlı partenogenetik memeli olarak 'Kaguya' adlı fare elde edilmiştir. Dr. Tomohiro Kono ve arakdaşları tarafından yürütülen ve 10 canlı ve 18 ölü yavru elde edilen araştırma önemli bir teknik başarı olarak kabul edilmiştir. Canlı kalabilen iki fareden biri öldürülerek gen çalışmaları için değerlendirilmiştir. Diğer Kaguya ise diğer çalışmaları teşvik etmek ve geleneksel yolla yavru üretmek için hayatta bırakılmıştır. Bu çalışma yapay üremenin mümkün ulaşılabilir olduğunu, embriyonik gelişim ve gen mekanizmasının değişik yönlerini anlamak için önemli sonuçlar önemli bir çalışma olmuştur. Ancak, popüler basında reyting amaçlı yorum ve görüşlerinin aksine insan üreme teknolojileri üzerinde büyük bir etkiye sahip olması pek mümkün değildir.
Memelilerde eşeysiz üreme sıradan hale gelip yaygın bir şekilde başarılı sonuçlar alınsaydı sadece bireylerin kopyaya çok yakın benzerleri oluşacağından çeşitlilik olmazdı.Bu durumda doğal seleksiyon ve adaptasyon yeteneği kaybolurdu.Bütün memelilerin birbirinin kopyası olduğu bir gezegende yaşam mümkün olmayabilirdi. İnsanların birer partenot olduğu bir dünya düşünemiyorum.Siz düşünüyor musunuz?Yada erkeklerin sonunun geldiğini...

oğuzhan
02/03/2016
00:59
Eşeysiz üremede çoğalma mitoz ile sağlandığı için kalıtsal çeşitlilik görülmez.Bu da değişen ortam koşullarına dayanıklılığı azaltacağından şayet memelilerde eşeysiz üreme olsaydı çevre koşularına adaptasyon yetekleri kaybolduğundan bu yolda çok zahiyat verilirdi.Üreme çok hızlı gerçekleşirdi ve çok canlı oluşurdu lakin bir süre sonra hepsi yok olup giderdi.

Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231
Hava Durumu
Üyelik Girişi
Saat
Site Haritası